3 ian. 2012

COMANDA AUTOMATA A PROCESULUI DE SUDARE

O solutie pentru reducerea consumurilor energetice este limitarea la mersul in gol a masinilor electrice (motoare, transformatoare, transformatoare pentru sudare, etc). Inca se mai folosesc transformatoare pentru sudura, fara automatizare, la care timpii tehnologici de sudura depind de operator.

Transformatorul pentru sudura trebuie sa aiba o tensiune de mers in gol joasa, nepericuloasa, dar suficienta pentru amorsarea arcului electric (de ordinul 70V) si caracteristici voltamper externe, U = f(I), mult inclinate (descrescatoare) pentru ca intensitatea curentului sa nu se modifice mult la variatii ale lungimii (si deci tensiunii) arcului electric de sudura din timpul procesului tehnologic, astfel incat sa se obtina un arc electric stabil.
Tensiunea arcului electric de sudura de ordinul 15 - 35V variaza liniar cu lungimea sa, impusa de distanta dintre electrozi, si aproximativ invers proportional cu intensitatea curentului electric.
Caracteristicile esterne mult descrescatoare se obtin cu ajutorul unui sunt magnetic care creste reactanta de dispersie sau cu bobine de reactanta serie ce determina caderi de tensiune importante la cresterea curentului de sarcina.
Reglarea curentului de sudura insemana modificarea caracteristicilor esterne ale transformatorului si se efectueaza prin schimbarea in trepte a numarului de spire, prin variatia continua a reactantei de dispersie influentata de pozitia suntului magnetic sau prin modificarea reluctantei miezului bobinei de inductanta conectata in serie.
Regimul de lucru al transformatorului de sudura este intermitent, cu durata de sudare de 30 - 50% din durata de lucru, iar factorul de putere este relativ mic, cos fi = 0.3 - 0,5. Din acest motiv pierderile sunt insemnate, necesitand masuri rapide si obligatorii pentru reducerea lor. Fie prin inlocuirea efectiva a transformatoarelor cu alte echipamente de sudura performante, fie montatrea limitatoarelor de mers in gol si compensarea energiei reactive.
Schema electrica a dispozitivului pentru comanda automata a transformatorului de sudura.

Schema permite decuplarea de la retea a transformatorului pentru un timp de mers in gol mai mare decat un timp de referinta (care poate fi reglat prin Rt) si recuplarea transformatorului in momentul cand electrodul atinge piesa de sudare.
Simplitatea schemei, fiabilitatea cat si pretul scazut o recomanda in multe aplicatii unde se mai lucreaza, inca, cu transformatoare de sudura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu