3 sept. 2009

COMPENSAREA ENERGIEI REACTIVE CAPACITIVE
Compensarea curentului capacitiv

Tema: Sa se compenseze curentul capacitiv produs de un cablu electric de 20kV, subteran, din Aluminiu, avand sectiunea de 150mmp si lungimea de 8500m.

Date tehnice:

Cablu Al 3 x 150mm2
Lungimea, l = 8500m
Tensiunea nominala, Un = 20kV
Schema electrica
Puterea aparenta a reactoarelor
QB = Uf . Ic, unde Ic = curentul capacitiv al liniei

Curentul capacitiv,
Ic = Uf . B    [A/km],

Inlocuind, rezulta puterea aparenta a reactoarelor
QB = Uf . Ic,  [KVA]

Purerea reactiva capacitiva a cablului (contributia capacitiva)
Qc = 103 . B . U2 [KVAR]

Consumul de energie reactivă capacitiva este datorat liniei de cablu de medie tensiune avand sectiunea de 150mmp pozat in pamant si avand lungimea maxima de 8500m. Acest consum nu depinde de sarcina ci de patratul tensiunii si are doua dezavantaje mari: creste valoarea facturii si mareste tensiunea din cablu. Consumul este constant în cursul unei perioade (zi, lună, an), el modificându-se în limite destul de mici la schimbarea functionarii motorului asincron (ca generator sau ca motor). Din această cauză si din motive de gabarit si de constructie, noi propunem compensarea pe partea de joasa tensiune (0.7kv). Echipamentul este automatizat si urmareste in permanenta consumul de energie reactiva capacitive. Pentru siguranta in exploatare, economie si simplitate am prevazut un singur echipament care se va monta la centrala cea mai departata de punctual de masura.
La dimensionarea echipamentelor am ţinut seama de consumul de energie reactiva pe doua luni cât şi de unele considerente tehnice cum ar fi:
- limitarea creşterii tensiunii pe bare la conectarea reactoarelor, DUadm =3%
- caracteristicile şi inductantele bobinelor
- puterea de rupere a contactoarelor
- curentul maxim tranzitoriu la conectarea bateriei (care trebuie să fie suportat şi de întreruptoarele din celulele existente)
- reglajul protecţiilor

B. SPECIFICAŢII TEHNICE
Instalaţia electrică pentru compensarea energiei reactive pe 6 kV care o propunem noi se conpune din următoarele elemente:

1. REACTOR INDUCTIV,
- Inductivitate[mH]
- Curent inductiv [A]
- Tensiune 1KV
- Ecranat magnetic
- Dimensiuni [mm]
- Masa [kg/bobina]
- Confectii metalice pentru montaj

2. CONTACTOARE DE 1KV, TIP ABB VSC7 400A, tensiunea bobinei 230Vca.
3. CONTROLER AUTOMAT CARE SA FUNCTIONEZE IN PATRU CADRANE

Un comentariu:

 1. foarte important articolul
  rezolva o problema nou care a aparut. aceea de compensare a energiei reactive capacitive debitata de cablurile de alimentare cu tensiuni de 20 Kv pe distante mari.personal sunt preocupat de compensarea energiei reactive capacitive data de un cablu de 2oKv si care are o lungime de 20,1 km, ce alimenteaza mai multi consumatori situati la diferite distante.
  pentru compensarea a cc 42% din aceasta energie reactiva capacitiva, voi folosi 4 bobine de compensare de 50 KVAr montate pe bara de 0,4 Kv dupa trafo 20/0,4 kv de le capatul cablului, acesta fiind ultimul consumator.
  am sa folosesc pentru conectare sigurante MPR pentru fiecare bobina in parte, boobinele fiind legate fiecare in triunghi, iar curentul find in jur de 120 A.
  de asemeni trafo 20/04 kv are rezerva de putere, pentru a suporta puterea debitata de cele 4 bobine, respectiv 200 KVAr

  RăspundețiȘtergere