Alimentari cu energie electrica si iluminat, surse neintreruptibile, grupuri electrogene, poduri rulante, automatizari si actionari electrice, ventilatii, aer conditionat, telefonie, si alarmare, convertoare de frecventa, automate programabile, echipamente pneumatice, echipamente hidraulice, echipamente de transmisie,compresoare,prize de pamant si paratraznete,bilanturi energetice, compensarea energiei reactive, centrale eoliene si microhidrocentrale, consultanta.
3 sept. 2009
COMPENSAREA ENERGIEI REACTIVE CAPACITIVE
Compensarea curentului capacitiv
Tema: Sa se compenseze curentul capacitiv produs de un cablu electric de 20kV, subteran, din Aluminiu, avand sectiunea de 150mmp si lungimea de 8500m.
Date tehnice:
Cablu Al 3 x 150mm2
Lungimea, l = 8500m
Tensiunea nominala, Un = 20kV
Schema electrica
Puterea aparenta a reactoarelor
QB = Uf . Ic, unde Ic = curentul capacitiv al liniei
Curentul capacitiv,
Ic = Uf . B [A/km],
Inlocuind, rezulta puterea aparenta a reactoarelor
QB = Uf . Ic, [KVA]
Purerea reactiva capacitiva a cablului (contributia capacitiva)
Qc = 103 . B . U2 [KVAR]
Consumul de energie reactivă capacitiva este datorat liniei de cablu de medie tensiune avand sectiunea de 150mmp pozat in pamant si avand lungimea maxima de 8500m. Acest consum nu depinde de sarcina ci de patratul tensiunii si are doua dezavantaje mari: creste valoarea facturii si mareste tensiunea din cablu. Consumul este constant în cursul unei perioade (zi, lună, an), el modificându-se în limite destul de mici la schimbarea functionarii motorului asincron (ca generator sau ca motor). Din această cauză si din motive de gabarit si de constructie, noi propunem compensarea pe partea de joasa tensiune (0.7kv). Echipamentul este automatizat si urmareste in permanenta consumul de energie reactiva capacitive. Pentru siguranta in exploatare, economie si simplitate am prevazut un singur echipament care se va monta la centrala cea mai departata de punctual de masura.
La dimensionarea echipamentelor am ţinut seama de consumul de energie reactiva pe doua luni cât şi de unele considerente tehnice cum ar fi:
- limitarea creşterii tensiunii pe bare la conectarea reactoarelor, DUadm =3%
- caracteristicile şi inductantele bobinelor
- puterea de rupere a contactoarelor
- curentul maxim tranzitoriu la conectarea bateriei (care trebuie să fie suportat şi de întreruptoarele din celulele existente)
- reglajul protecţiilor
B. SPECIFICAŢII TEHNICE
Instalaţia electrică pentru compensarea energiei reactive pe 6 kV care o propunem noi se conpune din următoarele elemente:
1. REACTOR INDUCTIV,
- Inductivitate[mH]
- Curent inductiv [A]
- Tensiune 1KV
- Ecranat magnetic
- Dimensiuni [mm]
- Masa [kg/bobina]
- Confectii metalice pentru montaj
2. CONTACTOARE DE 1KV, TIP ABB VSC7 400A, tensiunea bobinei 230Vca.
3. CONTROLER AUTOMAT CARE SA FUNCTIONEZE IN PATRU CADRANE
Abonați-vă la:
Postări (Atom)