11 iul. 2014

INSTALATII ELECTRICE PENTRU ILUMINAT SI PRIZE


Normele şi condiţiile specifice pentru realizarea circuitelor de iluminat şi prize sunt tratate în normativul I7
- circuitele pentru alimentarea corpurilor de iluminat
(circuite de lumină vor fi distincte faţă de circuitele pentru alimentarea prizelor (circuite de priză). Se admit doze comune pentru circuitele de lumină şi circuitele de priză dacă acestea sunt la aceeaşi tensiune.
- numărul circuitelor se stabileşte astfel încât să nu se depăşească 3kW pe un circuit monofazat şi 8Kw pe un circuit trifazat şi un număr de cel mult 30 locuri de lampă pe fază. Fac excepţie de la aceste prevederi circuitele de lumină din locuinţe unde pe un circuit de lumină se pot prevedea maximum 12 locuri de lampă însumând cel mult:
    - 1,5 Kw, în cazul în care puterea instalată pe apartament este de 6Kw.
    - 1 Kw, în cazul când puterea instalată pe apartament este de 4Kw.
Pe un circuit de lumină din spaţiile comune ale clădirilor de locuit (holuri, scări, etc.) se pot prevedea cel mult 15 locuri de lampă însumând 1Kw.
În clădirile de locuit trebuie să se prevadă cel puţin câte un loc de lampă în fiecare încăpere de locuit.
Pe un circuit de prize monofazat se vor instala cel mult 15prize. Fac excepţie circuitele de prize din locuinţe unde pe un circuit se vor instala cel mult 8 prize simple sau duble.
În clădirile de locuit şi social-culturale la stabilirea numărului de prize monofazate se consideră o putere instalată de 2kW pe fiecare circuit. Trebuie prevăzut un circuit separat pentru alimentarea fiecărui consumator monofazat cu puterea mai mare de 2Kw.
Secţiunile conductoarelor circuitelor de lumină şi prize sunt date în tabelul 4.4.
























Alimentarea soneriei (transformatorului soneriei) de 220V din locuinţe se face dint-un circuit de lumină, un circuit de prize sau din tabloul de distribuţie.


Condiţii pentru montarea echipamentelor şi receptoarelor electrice.
La alegerea aparatelor, echipamentelor şi receptoarelor electrice, şi la montarea lor se respectă normativele în vigoare cât şi condiţiile specifice fiecărui loc în parte. Astfel se va ţine seama de:
- gradul de protecţie al carcasei aparatului
- categoria spaţiului unde se montează aparatul
- clasa de protecţie contra electrocutări
- temperatura în regim normal de funcţionare

Întreruptoarele şi comutatoarele pentru circuitele de iluminat ale lămpilor fluorescente se aleg de 10A. Acestea se montează la înălţimea de 0,6…1,5m măsurată de la axul aparatului la pardoseala finită.
Întreruptoarele, comutatoarele şi butoanele pentru iluminat se vor monta numai pe conductorul de fază.
Prizele se montează pe pereţi la următoarele înălţimi:
- peste 2m, la şcoli
- peste1,5m, în camere de copii din creşe, grădiniţe, etc.
- peste 0,1m, în alte încăperi , indiferent de natura pardoselii.
Într-o instalaţie prizele pentru tensiuni diferite, intensităţi de curent diferite sau scopuri diferite trebuie să fie distincte ca formă, să aibă culori diferite sau se marchează distinct în mod vizibil.
La montarea aparatelor de comutaţie pe verticală (unele sub altele), ordinea de montare, începând de sus în jos trebuie să fie următoare: întreruptor, comutator, buton de sonerie, priză, priză de curenţi slabi.
Prizele şi fişele trifazate de uz industrial se instalează respectând condiţiile pentru prizele monofazate.
Tablourile de distribuţie se pot realiza în execuţie deschisă sau protejată. La montarea tablourilor electrice se vor respecta următoarele:
- se interzice montarea tablourilor electrice în poduri, subsoluri sau în spaţii unde se depozitează materiale combustibile.
- tablourile se amplasează la cel puţin 3m faţă de materialele combustibile. Tablourile se montează vertical şi se fixează sigur împotriva vibraţiilor. Înălţimea de montaj se stabileşte astfel încât latura de sus a tabloului să fie la cel mult 2,6m de pardoseala finită.
- se va evita gruparea în acelaşi tablou a aparatelor de curent alternativ împreună cu aparatele de curent continuu sau a aparatelor alimentate la tensiuni diferite. În cazul în care nu se pot respecta aceste cerinţe, tabloul se prevede cu compartimente diferite pentru fiecare tip de echipament.
- corpurile de iluminat se aleg şi se montează respectând  condiţiile normativelor I7, PE136, şi STAS 6646/1,2,3
- conductorul de fază se leagă la dulia lămpii la borna din interior, iar conductorul de nul la borna conectată la partea filetată a duliei.
- dispozitivele pentru suspendarea corpurilor de iluminat (cârlige de tavan, bolţuri dibluri, etc.) se aleg astfel încât să poată suporta o greutate, fără a se deforma, de 5 ori greutatea corpului de iluminat respectiv, dar nu mai puţin de 10kg.


Protecţia circuitelor şi coloanelor de iluminat.
Circuitele şi coloanele se vor proteja împotriva supracurenţilor sau scurtcircuitelor. Protecţia se va realiza cu siguranţe fuzibile sau siguranţe automate.
Valoarea curentului nominal al siguranţei automate, va fi cel mult egală cu valoarea curentului maxim admis în regim permanent în conductele de protejat Ins:
Valoarea curentului nominal al siguranţei fuzibile Infuz va fi egală cu cel puţin 80% dar nu mai puţin de 60% din valoarea curentului maxim admis în regim permanent în conductele de protejat, Dispozitivele de protecţie se vor monta în următoarele locuri:
- la plecările din tabloul de distribuţie
- la intrarea în tabloul de distribuţie cu putere instalată mai mare de 8KW
- la intrarea în tablourile de iluminat cu mai mult de 5 circuite alimentate direct din reţeaua de joasă tensiune
Dispozitivele de protecţie sunt interzise în următoarele situaţii:
- pe conductele instalaţiei de protecţie (pământ, nul, etc)
- pe conductele utilizate ca nul de lucru






2 comentarii:

  1. Foarte interesant,chiar aveam nevoie de niste informatii ca acestea,deoarece eu sunt la liceu energetic,si imi trebuie completarea lectiei.Va multumesc frumos pentru postarea acestui articol.Mult noroc in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  2. In acest articol si poze am observat, la poza cu tabloul electric ca sunt etichetate sigurantele,daca ar face toti meseriasi asa ce bine ar fi.Uni uita sa faca sau sunt nepasatori.

    RăspundețiȘtergere