10 nov. 2010

MONITORIZAREA CONSUMURILOR ENERGETICE

Monitorizarea consumurilor energetice.
Compensarea automata a energiei reactive capacitive si inductive.

REACTOR INDUCTIV MONTAT IN STATIA DE 20KV.
Reactorul este conectat in permaneta la barele de 20Kv printr-o celula prevazuta cu intreruptor. Pentru a evita efectul de rezonanta, reactorul a fost proiectat pentru o valoare mai mare cu 8%.
b. REACTOR INDUCTIV MONTAT IN STATIA DE 6KV
La probele efectuate cu motorul de 6 Kv s-a constat ca curentul capacitiv produs de cablu de 20kv este suficient pentru compensarea puterii reactive. Din acest motiv am propus un reactor inductiv care sa fie cuplat printr-un contactor de 6kv in celula existenta. Acest contactor va primi conditia de pornire de la contactorul motorului de 6 kv printr-un releu de timp. Astfel reactorul inductiv va fi cuplat in retea un timp mai scurt micsorand astfel si pierderile de putere activa.
c. REACTOR INDUCTIC, FORMAT DIN MAI MULTE BOBINE, MONTAT IN STATIA DE 0,4KV.
Aceasta solutie permite urmarirea si reglarea mai fina a factorului de putere. Prin realizarea unui reactor inductiv din mai multe bobine cuplate prin contactoare exista posibilitatea de a corela, printr-un regulator electronic, circulatia puterilor reactive (capacitive si inductive). Este prevazut un tablou electric, complet automatizat care va urmarii circulatia puterilor reactive si va comanda introducerea in circuit a bobineleor cat sau a condensatoarelor (existente).
Prin montarea reactorului inductiv, transformatorul 20/0,4Kv, 1600KVA, va functiona cu randament maxim tinand seama ca incarcarea lui este la jumatate.



d. SISTEM DE TELEGESTIUNE A ENERGIEI ELECTRICE
Această soluţie tehnică permite urmărirea la calculator pentru toate punctele de masura a energiei electrice a urmatoarelor marimi:
- putere activa, reactiva si aparenta pe fiecare faza si trifazat
- energia activa, reactiva si aparenta
- tensiuni de faza si linie, frecventa
- curentii pe fiecare faza si media lor
- factor de putere pe fiecare faza si total
- THD (distorsunea armonica totala)
Echiparea punctelor de masura:
  •  In fiecare punct de masura a energiei electrice specificat se va monta cate un contor trifazat electronic tip Power Logic PM710.
  •  Transformatoare de curent in fiecare punct de masura conform specificatiilor tehnice.
  •  Concentrator master tip ION7550RTU cu 16 intrari de impulsuri, RS232, RS485, fara afisaj, cu 5 mega memorie interna.
  •  Concentrator slave 8 intrari
  •  Convertoare retea
  •  Sursa UPS 600VA pentru alimentarea concentratorului master ION7550RTU
  •  Pentru conectarea concentratorului master ION 7550 RTU la calculator este nevoie de un cablu cu 2 fire tip CSYEY 2 x 1,5mmp (a se vedea schema de principiu ataşată )
6. Software-ul de aplicaţie
Aplicatia de monitorizare va fi dezvoltata in cadrul softului ION Enterprise care este un program de retea, format din mai multe componente care ruleaza sub sistemul de operare Windows XP Profesional. Componentele lui principale sunt: Server de baze date , Server de comunicatie, Vista - interfata utilizator, Generator de rapoarte, Server DDE - schimb de date cu alte aplicatii Windows.
Programul ION Enterprise functioneaza după o arhitectură de tip Client-Server suportând mai multi clienţi care pot accesa simultan aceeaşi bază de date. Interfata Vista permite realizarea schemelor monofilare in timp real utilizand diagrame color, imagini. Pe aceste date se vor putea afisa datele masurate de contoare. Datele din contoare se vor actualiza in timp real (la interval de cateva secunde).
Principalele functii ale programului sunt:
- Urmarirea in timp real a consumurilor si a parametrilor electrici din punctele de contorizare.
- Realizarea schemei monofilare a instalatiei cu afisarea consumurilor si a parametrilor electrici din punctele de contorizare
- Curbe de sarcina la intervale definite de utilizator si pe o perioada nelimitata
- Afisarea curbelor de sarcina zilnica si lunara diferentiate pe schimburi sau tarife
- Energii orare, zilnice si lunare, totale sau diferentiate pe schimburi. Puteri maxime zilnice sau lunare pe schimburi cu specificarea momentului atingerii lor (data, ora, minutul)
- Generarea de rapoarte pentru a obtine consumurile specifice. Rapoartele obtinute pot fi vizualizate (consultate) pe diferite calculatoare de retea.
- Balante energetice
- Urmarierea in timp real a incadrarii consumului in limitele inferioare si superioare impuse de contractul de furnizare.
- Avertizare predictiva asupra pericolului depasirii pragurilor setate cu indicarea valorii la care trebuie reglat consumul pentru evitarea depasirilor.
- Prelucrari si insumari a datelor de la aparate pentru a obtine totalizarea consumurilor pe intreaga intreprindere, a puterilor maxime. Aceste consumuri pot fi inregistrate in sisteme de tarifare complexe (tariful binom diferentiat tip A2/A33). Totodata poate fi realizata analiza comparativa a tipurilor de tarife existente pentru a vedea care tarif se preteaza cel mai bine.
- Programul ION Enterprise permite realizarea schemelor de monitorizare in limba romana si va rula sub sistemul de operare Windows Xp.
- Baza de date la punctul central asigura pastrarea valorilor masurate cel putin un an de zile in regim operativ, in functie si de cantitatea de informatii memorata. Un avantaj important al sistemului este ca in cazul defectarii sistemelor de calcul (calculatoarelor) se va putea reface intreaga baza de date cu cel putin cateva luni in urma, datorita memoriei aparatului ION 7550 RTU.
Toate aceste rapoarte pot fi trimise automat sau la cerere la diferiti utilizatori din retea. Astfel rapoartele obtinute pot fi vizualizate (consultate) pe diferite calculatoare de retea.
Datele inmagazinate in calculatorul central vor putea fi vizualizate on-line sau off-line de catre alte calculatoare legate prin retea la acest calculator.
Prelucrarea datelor, generarea si tiparirea rapoartelor
Utilizand modulul soft GENERATOR DE RAPOARTE datele din baza de date se vor afisa sub forma de rapoarte. Forma rapoartelor se va stabili impreuna cu beneficiarul astfel incat acestea sa serveasca cat mai bine nevoile acestora.

7. Echipare birou dispecer
- Calculator PIV, 3.0 Giga, 1024 DDRam, 80 Giga Hdd, Win XP Profesional (Pe acest calculator trebuie sa ruleze doar aplicatia ION Enterprise)
- Convertor RS485 la RS232 tip DXC36
- Sursa UPS 600VA pentru alimentarea calculatorului si convertorului
- Soft monitorizare si programare aparate ION Enterprise + Soft Generator de rapoarte
8. Echipament transmisie la distanta prin GPRS.
- modem de comunicatie
- antene
- microcontroller
- adaptor retea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu